Meestgestelde vragen
Taal: Nederlands
Wissel van taal:

Hoe werkt de CoronaCheck-app?

Met de CoronaCheck-app kunt je een coronabewijs maken. Dit is een QR-code op basis van een test, herstel of vaccinatie. Je krijgt twee QR-codes: een Nederlandse QR-code en een internationale QR-code.

Wil je weten hoe het maken van een coronabewijs in de app werkt? Kijk dan dit filmpje:

Download deze video
Uitgeschreven tekst van de video

Muziek speelt

Beeldtekst: Hoe maak je een coronabewijs met de CoronaCheck-app?

Peter Vreewijk, 58 jaar: Binnenkort gaan we gezellig met onze twee kinderen een dagje uit in Nederland en over drie weken ga ik samen met mijn vrouw naar Spanje. Ik ben zo blij dat het weer kan, eindelijk.

Beeldtekst: Op reis? Check wijsopreis.nl

Peter Vreewijk: Daar heb je wel een coronabewijs voor nodig. Nou heb ik begrepen dat je via de CoronaCheck-app zo’n bewijs kunt maken, en met je DigiD.

Beeldtekst: Controleer tijdig of je DigiD werkt.

Peter Vreewijk: Nou, mijn vrouw en ik zijn allebei volledig gevaccineerd en ik heb op MijnRIVM gezien dat alle gegevens kloppen. Dus nu ga ik eens kijken of het lukt om een QR-code te maken.

Beeldtekst: Je staat in MijnRIVM geregistreerd als je toestemming hebt gegeven voor het delen van je gegevens.

Peter Vreewijk: Ik heb de app nog niet, dus die moet ik eerst even downloaden. Zo. Nou. De app is gedownload, dus ik ga nu de CoronaCheck-app openen. Mooi, nu krijg ik wat informatie. De app maakt twee QR-codes aan. Een QR-code voor Nederland en een internationale. Ik heb de privacyverklaring ondertekend en ik begrijp dat CoronaCheck verstandig met mijn gegevens omgaat. Ja. Heel mooi. Nog niet iedereen is volledig gevaccineerd dus die mensen hebben een negatieve testuitslag nodig. De mensen die corona hebben gehad, die hebben een herstelbewijs nodig. Ik heb natuurlijk alleen een vaccinatiebewijs nodig dus die ga ik ophalen.

Beeldtekst: Een herstelbewijs kun je gebruiken vanaf 1 juli als je toestemming hebt gegeven voor het delen van je gegevens.

Peter Vreewijk: Nu kan ik veilig met mijn DigiD inloggen.

Beeldtekst: Log in me de DigiD app of SMS-controle. Doorloop de inlogstappen.

Peter Vreewijk: Dus daar klik ik op. Nou, dat is mooi. Ik heb de vaccinatiegegevens opgehaald. Alle gegevens staan er. Mijn eerste prik in februari en mijn tweede prik in mei. Mijn naam en geboortedatum kloppen ook. Dus klik ik op maak QR-code. En vervolgens, hier staat dan ook: bekijk QR-code. Wat gebeurt er dan? Dan verschijnt meteen mijn QR-code voor mijn uitje in Nederland. Dat is helemaal goed. Nou ga ik een scherm terug en dan klik ik op internationaal. Ja, nu heb ik mijn internationale QR-code die ik nodig heb voor Spanje. En dan ben ik er. Dat werkt simpel en snel, dus ik ben er helemaal klaar voor.

Muziek fadet uit

Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschijnt in beeld.

Beeldtekst: Alleen samen krijgen we corona onder controle. Meer weten? Kijk op coronacheck.nl of bel 0800-1421. Liever een coronabewijs op papier? Kijk op coronacheck.nl/print

Je downloadt de app via de Apple App Store of de Google Play Store.

Daarna klik je op “QR-code maken”. Je klikt op “Volgende”. Je selecteert waar je een QR-code van wilt maken.

Voor het maken van een testbewijs gebruik je de ophaalcode die je per SMS of per email van de testlocatie ontvangt.

Voor het maken van een herstelbewijs of vaccinatiebewijs haal je je gegevens op met je DigiD.

De Nederlandse QR-code laat je scannen aan de deur van de locatie waar het coronabewijs nodig is. Je kunt de internationale QR-code laten scannen als je de grens over gaat. Het coronabewijs is niet in alle landen geldig. Zoek vooraf op wat de actuele coronaregels op het land van bestemming zijn op Nederland Wereldwijd. Die kunnen namelijk wisselen.

Uitgebreide uitleg

Wil je meer uitleg over de stappen die je in de CoronaCheck-app of via CoronaCheck.nl/print moet doen? Kijk dan op de volgende plekken: